Horsenality: de persoonlijkheid van je paard

Ik heb 2 eigen paarden, die compleet verschillende karakters hebben. Als je met zo’n sterk verschillende paarden hetzelfde zou omgaan, kun je wel al voorspellen dat dit voor problemen zou zorgen.
Paarden met een verschillend karakter vereisen dus ook een verschillende aanpak om het beste in hen naar boven te kunnen halen.


Linda Parelli ontwikkelde daarom het “horsenality profile”, dat aangeeft hoe je je manier van trainen en je doelen het beste kunt aanpassen aan de persoonlijkheid van je paard. Of je je nu bezighoudt met vrijheidsdressuur of springwedstrijden rijdt; rekening houden met het unieke karakter van je paard kan jullie band versterken en voor betere resultaten zorgen.

Horsenality profile

Het horsenality profile deelt paarden op in verschillende groepen op basis van hun gedrag:

Introvert/extrovert
Extroverte paarden hebben veel energie, bewegen veel en hebben de neiging om te gaan rennen/op hol te slaan. Ze reageren snel op dingen.
Introverte paarden daarentegen hebben minder energie, zijn langzamer, hebben de neiging om stil te gaan staan en vertonen eerder tragere reacties.

Left brain/right brain
Left brain paarden zijn eerder dominant, zelfzeker, moedig, kalm en tolerant.
Right brain paarden zijn meer onderdanig, angstig, onzeker, zenuwachtig en zijn erg reactief.

Door deze dingen te combineren, krijg je dus 4 verschillende types.
Om het makkelijker te maken om te vinden welk type paard je hebt, kun je gebruik maken van dit schema:

Door de vakjes aan te duiden die bij je paard passen, kun je vinden wat voor type jouw paard waarschijnlijk is. Het kan natuurlijk ook dat het van de situatie/de omgeving afhangt waar je je paard kunt indelen. Dit is handig om te weten, dan weet je ook op elk moment de manier waarop je het best met je paard kunt omgaan.

Ik heb ook even de test gedaan met mijn paarden:
Cookie is héél duidelijk een Left Brain Extrovert.


Picasso past binnen 2 volledig tegenovergestelde types, waartussen ze wisselt: Left Brain Introvert en Right Brain Extrovert. Afhankelijk van het moment moet ik haar dus anders behandelen, het is dus belangrijk om steeds goed te letten op hoe ze zich gedraagt.

Welke horsenality heeft jouw paard?

Gebruiken in training

Left brain extrovert
Deze zijn actief, echte speelvogels, ze leren graag en doen graag veel verschillende dingen. Ze zijn erg slim en kunnen daardoor ook wel eens “ondeugende” trucjes bedenken.

 • Leer je paard vaak nieuwe dingen aan, altijd hetzelfde doen vinden ze erg saai.
 • Breng veel afwisseling in je training, wees creatief, en bedenk dingen waarbij je paard echt moet nadenken.
 • Herhaal dingen niet te vaak, doe iets één keer en ga dan weer verder met iets anders.
 • Ga niet te langzaam in je training, gedraag zelf ook actief en motiverend! Rustige, kalme ritjes zijn ook niets voor dit soort paard.
 • Straf je paard niet wanneer hij te actief of “ondeugend” is; dit is een teken dat je hem meer te doen moet geven.
 • In dingen als vrijheidsdressuur en horse agility zullen deze paarden dus ook uitblinken en ze vormen een leuke aanvulling op de training van je paard!

Left brain introvert
Deze paarden zullen niets doen als het niet echt moet, en kunnen daardoor lui of koppig lijken. Slim zijn ze echter wel, en dat gebruiken ze dan ook vaak om hun zin te krijgen.

 • Geef je paard een doel, iets om voor te werken: beloon hem met veel kriebels, een lekker hapje, een moment rust voor ieder stapje in de goede richting.
 • Varieer je training, als je vaak hetzelfde vraagt heeft hij er al snel geen zin meer in. Wanneer je nieuwe dingen aanleert, is het beter om kort te oefenen en het later weer op te pakken.
 • Straf je paard niet en dwing hem niet om dingen te doen, dit eindigt enkel in protest. Laat hem zelf de juiste oplossing vinden en beloon hem als hij zelf initiatief neemt of dingen probeert. Hij vind het geweldig om slim te worden gevonden!
 •  Vraag altijd iets minder dan dat hij zelf aanbiedt. Hier wordt hij net meer gemotiveerd om te werken!

Right brain extrovert
Right brain extroverts raken snel in de war en worden daardoor angstig, ze hebben dus nood aan simpele, duidelijke aanwijzingen en iemand die hen geruststelt.

 • Houd je training kort en simpel en leer niet meerdere dingen in één keer aan.
 • Dingen als veel voltes en overgangen rijden helpen je paard op jou te focussen en te kalmeren. Zorg ervoor dat hij altijd iets te doen heeft.
 • Respecteer de “grenzen” van je paard en dwing hem er niet overheen. Neem kleine stapjes en introduceer/leer niets nieuws wanneer je paard in angst-modus staat.
 • Probeer je paard niet tegen te houden als hij gaat rennen, hierdoor raken ze nog meer in paniek. Beter is om je paard op een steeds kleinere volte te zetten.
 • Wees zelf een duidelijke, kalme en betrouwbare leider. Ben je zelf onervaren of onzeker, dan zal je paard dat zeker spiegelen.

Right brain introvert
Dit zijn erg verlegen en angstige paarden zich snel in zichzelf terugtrekken wanneer ze onder druk staan.

 • Geduld is het toverwoord bij dit paard! Geef hem de tijd om te reageren op je hulpen of het juiste “antwoord” te zoeken, vraag niet teveel en ga langzaam in je training.
 • Gebruik altijd lichte hulpen, je paard straffen of onder druk zetten zorgen er alleen voor dat je paard meer in zichzelf keert. Hij merkt je kleinste hulpen op, wacht tot hij durft reageren.
 • Wees consistent en herhaal dingen vaak. Van dingen die voorspelbaar zijn wordt hij rustig en meer zelfzeker.
 • Hij vindt verandering en nieuwe dingen eng, vraag in het begin heel weinig en ga pas verder als je paard weer rustig is en zich niet meer “afsluit”.
 • Wees zelf steeds consequent, geduldig en zelfzeker en je paard zal je gaan vertrouwen.
Hannelore

Hannelore

Hoi hoi, ik ben Hannelore. Ik heb 2 eigen paardjes; Picasso en Cookies 'n Cream (moeder en dochter). Ik studeer evolutie- en gedragsbiologie, van mij zul je dus vooral blogs over paardengedrag te zien krijgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *